19. syyskuun 2015

Tieni Suomeen

Olen Saynur Soramies.

Synnyin 1970 Saksassa, minulla on saksalais-unkarilainen äiti ja turkkilainen isä.

1984 muutimme koko perheenä Turkkiin. Kävin siellä koulun loppuun, mutta palasin sen jälkeen Saksaan, missä opiskelin ensin teologiaa ja sen jälkeen sairaanhoitajaksi.

Kun tapasin Saksassa ulkomaalaisen miehen, joka kertoi olevansa Suomesta kotoisin, minulle avautui mahdollisuus tutustua uuteen, minulle täysin vieraaseen kulttuuriin. Asuttuamme seitsemän vuotta Saksassa muutimme 2004 mieheni työn perässä Suomeen.
Eläminen useissa kulttuuripiireissä rikastutti elämääni ja näin jo varhain, ettei ole vain yksi tapa elää, vaan maan kulttuuri, ympäristö ja uskonto muovaavat ihmisiä ja perheitä.
Itsekin osaan olla Saksassa saksalainen, Turkissa turkkilainen ja Suomessa suomalainen, eli osaan niissä maissa käytetyt kielet ja tiedän sen kyseisen kulttuurin ominaisia kirjoitettuja ja kirjoittamattomia lakeja ja pystyn noudattamaan niitä.
Ymmärrän siksi myös hyvin vieraasta maasta tulevia ihmisiä, heidän odotuksiaan, pelkojaan ja pettymyksiä.

Kokemukseni on, että kaikissa maissa löytyy asioita, jotka ovat arvokkaita tai haasteellisia.

Parasta Turkkissa on esimerkiksi turkkilaisen kulttuurin lämpimät ja tiiviit ihmissuhteet. Arkeen kuuluu siellä halaukset, äänekkäät naurut, vierainvaraisuus ja helposti lähestyttävät ihmiset.

Parasta Suomessa on sen rauhallisuus ja olen onnellinen, että saan asua vihertävässä luonnonrikkaassa ja väljäässä maassa. Arvostan sitä, että minua maahanmuuttajana kohdellaan työelämässä ja yhteiskunnassa tasavertaisesti.

Tavoitteeni sekä työssäni että yksityiselämässäni on auttaa suomalaisia ja maahanmuuttajia tutustumaan toisiinsa paremmin ja rakentemaan siten tätä yhteiskuntaa yhdessä.