Turvapaikka kaikille? 25.9.15

Mielipiteeni pakolaistulvasta 25.9.15

Turvapaikka kaikille?

Kangasalalaisena maahanmuuttajana seurasin tiiviisti viime aikojen tapahtumat liittyen pakolaisten tulvaan tänne Suomeen. Minusta on huolestuttavaa, että niin sanottuja turvapaikanhakijoita annetaan vuotaa maahan tolkuttomasti. En hyväksy väkivaltaa missään muodossa, kuitenkin ajattelen, että viime aikojen vihapuheiden takana on myös paljon turhautuneisuutta, koska täällä tapahtuu jotain epäoikeudenmukaista, josta kansalaisten mielipidettä ei ole kysytty, vaan EU:n määräykset toteutuvat. Maahanmuuttajien kotoutumiseen tarvitaan laaja määrä tavallisia kansalaisia, jotka ovat avoimia ulkomaalaisia kohtaan ja valmiina auttamaan arjessa. Kotouttaminen ei onnistu päättäjien käskystä. Siksi mielestäni Suomessa asuvilla kansalaisilla on myös oikeus päättää itse, mihin he haluavat kohdistaa verorahojansa. Minua ei loukkaa, jos kyseenalaistetaan maahanmuuttoa, mutta minua loukkaa se, jos minua kohdataan ennakkoluulolla. Nyt ei kukaan pysty erottamaan oikeutetusti täällä asuvaa maahanmuuttajaa sellaisesta, joka tuli tänne hyödyntämään sosiaalietuja. Tämä väistämättä lisää vihaa ja kielteistä asennetta kaikkia ulkomaalaisia kohtaan. Tiedän, että oikeasti hädässä oleva ja turvaa hakeva pakolainen saa lämpimän vastaanoton täällä Suomessa, mutta suuri määrä muodikkaasti pukeutuvia nuoria miehiä kännykkä kädessä eivät sovi kuvaan hädässä olevasta pakolaisesta. Toivottavasti valtio herää piakkoin ja tekee muita toimenpiteitä, kuin avaa uusia vastaanottokeskuksia. Olen sitä mieltä, että nyt pitää toimia nopeasti ja lähettää välittömästi kotimaahansa ne, jotka eivät kuuluisi tänne. Näin turvaamme sisäisen rauhan ja estämme kansalaisten kahdenjaon maassamme.

Saynur Soramies
Sairaanhoitaja TAYS
Monikulttuurisen hoitotyön asiantuntija ja luennoitsija