Maahanmuuttajan kotoutumisesta 18.9.14

Julkaistu Aamulehdessä 18.9.2014

Maahanmuuttajan kotoutumisprosessi haastaa sekä suomalaisia että maahanmuuttajia
Olen saksalais-turkkilainen ja asun nyt yhdettätoista vuotta Suomessa. Olen sitä mieltä, että Suomen valtio antaa maahanmuuttajille erinomaiset mahdollisuudet kotoutua Suomeen. Muuttaessamme Suomeen, meillä oli kolme alle viisivuotiaista lasta. Kuitenkin minulle löytyi kotiäidillle sopiva kielikoulu, jossa sain tutustua suomen kieleen. Kelakortin sain myös ongelmitta ja kuuluin sen ansiosta etuoikeutettujen piiriin: sain mennä lääkäriin, kun minulla oli siihen tarvetta. Sain myös viedä lapsiani neuvolaan ja lääkäriin, vaikka en ole ollut maksanut vielä senttiäkään yhteiskunnan kassalle.
Ilman muuta, minulla oli myös pulmia. Paitsi kieli, myös sää, ihmiset, pukeutuminen, kaupat, ruoat ja ihmisten käyttäytymistavat olivat uusia ja outoja. On paljon ihmisiä, joita maahanmuuttajat eivät kiinnosta. Kotoutuminen vaatii meiltä maahanmuuttajilta paljon energia, vaivaa ja motivaatiota.
Onneksi tapasin kuitenkin aina ihmisiä, jotka olivat valmiita auttamaan minua: etsiessäni oikeaa luokkaa lasten koulussa, tiettyä einestä kaupassa, tiettyä polkua työurallani. Erityisen kallisarvoisia olivat ne ihmiset, jotka avasivat ovensa ja kutsuivat kylään. Sain ainutlaatuisen mahdollisuuden kurkistaa suomalaisten “tosielämään”. Sauna, karjalanpiirakka, jouluruoka, mustikkaan meneminen ja Juhannuksen viettäminen tulivat siten tutuksi ja rakkaaksi.
Näin suomalaisilla on aktiivinen roolimaahanmuuttajien kotoutumisprosessissa. Löytyisikö enemmän niitä, jotka avaisivat ovensa ja kotinsa maahanmuuttajille? Kertoisivat oman maan kulttuurista ja historiasta. Olisivat herkkiä auttamaan maahanmuuttajia kaupassa, työpaikalla tai leikkipuistossa. Rohkaisisin suomalaisia ottamaan aktiivisemmin maahanmuuttajat mukaan sosiaaliseen elämään keskustelemalla ja ystävystymällä heihin.
Ja maahanmuuttajina meidän pitäisi olla kiinnostuneita tästä yhteiskunnasta, sen kulttuurista ja kielestä, johon tulimme asumaan ja elämään. Kysyisinkin maahanmuuttajalta, joka ei yritä kotoutua Suomeen, miksi hän halua sitten ylipäätänsä asua yhteiskunnassa, joka ei häntä kiinnosta ja jota hän välinpitämättömyydellään halveksii? Suomen lakia noudattamalla ja sen kulttuuria kunnioittamalla me
maahanmuuttajat näytämme, että haluamme tulla osaksi tätä yhteiskuntaa.

Saynur Soramies
Sairaanhoitaja TAYS
erikoistumassa monikulttuuriseen hoitotyöhön asioimis- ja kulttuuritulkki
kotoutumisryhmän vetäjä